SKŁADNIKI:
Kruche ciasto: 250 g mąki, 150 g masła pokrojonego w kostkę, 1 łyżeczka soli, szczypta drobnego cukru, 1 jajko, 1 łyżka zimnego mleka
Dwie garście porwanego na kawałki jarmużu
6 średnich pieczarek
1 średnia cebula
ok. 10 dag kiełbasy
1,5 szklanki śmietany 18%
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
przyprawy: pieprz ziołowy, 3 jagody jałowca, sól, papryczka chili
3 duże jajka lub 4 mniejsze
parmezan (starty na grubych oczkach)
dwa duże ząbki czosnku
WYKONANIE:
Przygotowujemy ciasto: widelcem rozgniatamy mąkę z masłem, solą i cukrem, dodajemy jajko i mleko (zdarza się, że w zależności od rodzaju mąki trzeba dodać nieco więcej mleka). Ciasto szybko ugniatamy rękoma (można to zrobić w misce), wkładamy do woreczka foliowego i odkładamy na co najmniej 0,5 godz. do lodówki lub na kilkanaście minut do zamrażarki. Blanszujemy umyty jarmuż – przez ok. 30 s i dokładnie go odcedzamy. Drobno kroimy cebulę oraz kiełbasę i podsmażamy na maśle z oliwą. Dorzucamy rozgnieciony jałowiec, czosnek i pokrojone na większe kawałki grzyby. Smażymy tak, aby pieczarki były tylko lekko zrumienione i zachowały sprężystość. Osobno mieszamy śmietanę, jajka, posiekaną papryczkę chili (można użyć chili w płatkach), doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.
Ciastem wykładamy formę (jeśli nie mamy silikonowej, dobrze jest jej spód wyłożyć papierem do pieczenia). Wkładamy ją jeszcze na kilka minut do zamrażarki, a następnie do piekarnika nagrzanego do ok. 200°C i pieczemy przez ok. 15-20 min.
Na podpieczony spód wykładamy mieszankę pieczarkową i jarmuż, całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Na wierzch ścieramy parmezan (można go również dodać do samej masy). Pieczemy ok. 40 min. W razie potrzeby należy przykryć wierzch tarty folią aluminiową, aby kruche ciasto się nie przypaliło.
Pomóż w rozwoju naszego portalu