Blanszowanie warzyw polega na ich szybkim podgrzewaniu we wrzącej wodzie lub na parze w krótkim czasie. Po blanszowaniu warzywa często schładza się w zimnej wodzie z lodem, aby zatrzymać proces gotowania.
Dlaczego blanszuje się warzywa?
Blanszowanie poprawia ich smak, pomaga pozbyć się specyficznego zapachu, a także nieprzyjemnej goryczy. Dzięki tej technice warzywa zachowują kolor podczas dalszego przetwarzania.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
W przypadku warzyw o delikatnej skórce, np. pomidorów, blanszowanie służy do jej szybkiego zdjęcia bez naruszenia miąższu. Ziemniaki natomiast można blanszować przed smażeniem frytek, aby plasterki nie wchłonęły dużej ilości oleju.
Wiele warzyw blanszuje się przed zamrożeniem na zimę, by lepiej zachowały swój wygląd i mogły być długo przechowywane.
Jak przygotować warzywa do blanszowania?
Do garnka trzeba wlać czystą wodę (3-4 l wody na 1 kg warzyw) i doprowadzić do jej wrzenia, a następnie przygotować głęboki pojemnik z zimną wodą (warto mieć pod ręką kostki lodu). W tym czasie warzywa należy umyć, wyczyścić i w razie potrzeby pokroić.
Przygotowane jarzyny wrzucić w małych porcjach na durszlak i włożyć go do wrzącej wody w garnku. Duże warzywa można włożyć bezpośrednio do garnka. Jarzyny zostawić we wrzątku przez czas odpowiedni dla każdego warzywa i od razu przełożyć je do głębokiego naczynia z zimną wodą na co najmniej 2-3 minuty, aby jak najszybciej ostygły. Jeśli jest dużo warzyw, można dodać więcej zimnej wody i kostki lodu.