Reklama

Blanszowanie warzyw

To jeden z najszybszych sposobów obróbki cieplnej warzyw, m.in. w celu ich późniejszego zamrażania lub konserwowania.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Blanszowanie warzyw polega na ich szybkim podgrzewaniu we wrzącej wodzie lub na parze w krótkim czasie. Po blanszowaniu warzywa często schładza się w zimnej wodzie z lodem, aby zatrzymać proces gotowania.

Dlaczego blanszuje się warzywa?

Blanszowanie poprawia ich smak, pomaga pozbyć się specyficznego zapachu, a także nieprzyjemnej goryczy. Dzięki tej technice warzywa zachowują kolor podczas dalszego przetwarzania.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W przypadku warzyw o delikatnej skórce, np. pomidorów, blanszowanie służy do jej szybkiego zdjęcia bez naruszenia miąższu. Ziemniaki natomiast można blanszować przed smażeniem frytek, aby plasterki nie wchłonęły dużej ilości oleju.

Wiele warzyw blanszuje się przed zamrożeniem na zimę, by lepiej zachowały swój wygląd i mogły być długo przechowywane.

Jak przygotować warzywa do blanszowania?

Do garnka trzeba wlać czystą wodę (3-4 l wody na 1 kg warzyw) i doprowadzić do jej wrzenia, a następnie przygotować głęboki pojemnik z zimną wodą (warto mieć pod ręką kostki lodu). W tym czasie warzywa należy umyć, wyczyścić i w razie potrzeby pokroić.

Przygotowane jarzyny wrzucić w małych porcjach na durszlak i włożyć go do wrzącej wody w garnku. Duże warzywa można włożyć bezpośrednio do garnka. Jarzyny zostawić we wrzątku przez czas odpowiedni dla każdego warzywa i od razu przełożyć je do głębokiego naczynia z zimną wodą na co najmniej 2-3 minuty, aby jak najszybciej ostygły. Jeśli jest dużo warzyw, można dodać więcej zimnej wody i kostki lodu.

2021-08-03 11:46

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kupuj z głową

Katastrofa klimatyczna zbliża się wielkimi krokami, a promowanie ekologicznego życia powoli staje się trendem wśród ludzi w każdym wieku.

Od ponad roku nie kupiłam ani jednej nowej rzeczy. Czekam aż wielkie marki zaczną produkować w zrównoważony sposób, czyli taki który szanuje nasze środowisko i ludzi. Nie jestem buntowniczką, po prostu mam dość ślepej konsumpcji i kłamstw branży modowej – pisze zwolenniczka minimalizmu, walcząca o ekologiczne środowisko. – Dzięki temu mam więcej pieniędzy i czasu na przyjemności, a duże sieciowe sklepy mijam bez żalu, jakby codziennie była niehandlowa niedziela. W zasadzie to już ich nawet nie zauważam. 
CZYTAJ DALEJ

„Błażejki”. Dlaczego święci się świece we wspomnienie św. Błażeja?

2025-02-03 10:45

[ TEMATY ]

błażejki

św. Błażej

BP Archidiecezji Krakowskiej

3 lutego przypada wspomnienie św. Błażeja, patrona chorób gardła. Związana z nim jest tradycja, która staje się w wielu parafiach coraz bardziej popularna. Mowa o udzielaniu błogosławieństwa, poprzez dotknięcie gardła skrzyżowanymi świecami, zwanymi „błażejkami”. Jakie jest jego źródło? Wyjaśniamy.

3 lutego w liturgii wspominamy św. Błażeja. Z tą postacią wiąże się konkretne błogosławieństwo, do którego tego dnia zachęca Kościół. – Zawsze, jeśli chcemy rozpatrywać jakieś błogosławieństwo związane ze świętym, gdzie przypisany jest też jakiś znak lub przedmiot, to trzeba popatrzeć na jego życiorys. Gdzieś z niego, z tego, co miało miejsce w życiu tego człowieka, kiedy Pan Bóg w jakiś sposób szczególnie zadziałał przez niego, wynika ten obrzęd, który w historii miał miejsce i później po jego śmierci w jakiś sposób jest powielany — wyjaśnia ks. dr Ryszard Kilanowicz, liturgista i ceremoniarz Archidiecezji Krakowskiej.
CZYTAJ DALEJ

Co wolno, a czego nie wolno na zwolnieniu lekarskim? Od ponad miesiąca można już pracować na tzw. L4

2025-02-04 19:05

[ TEMATY ]

zwolnienie

Andrzej Sosnowski

Adobe Stock

Od 1 stycznia 2025 roku wprowadzono istotne zmiany w zasadach wypłaty zasiłku chorobowego. Podwyżka minimalnego wynagrodzenia wpłynęła na wysokość świadczeń, a nowe regulacje umożliwiają pracownikom wykonywanie pewnych obowiązków służbowych podczas L4 bez ryzyka utraty zasiłku. Co dokładnie zmieniło się w systemie? Wyjaśniamy.

Nowy rok przyniósł wzrost minimalnej podstawy wymiaru zasiłku chorobowego, wynikający z podniesienia minimalnego wynagrodzenia do 4666 zł brutto. Po odliczeniu składek, minimalna dzienna stawka zasiłku chorobowego wynosi teraz 134,21 zł. To o ponad 10 zł więcej niż w roku ubiegłym.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję