SKŁADNIKI:
9 jajek
2 szklanki cukru pudru
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
do 2 szklanek mleka
40 dag masła
1,5 łyżeczki żelatyny
40 biszkoptów
1 kg dojrzałych całych truskawek
WYKONANIE:
Jajka wybić do metalowej miski, dodać cukier i ubijać do uzyskania maksymalnej gęstości. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozmąconą w ciepłym (ale nie gorącym) mleku. Naczynie wstawić do dużego garnka wypełnionego do 1 wysokości gorącą wodą (wodę ciągle podgrzewać) i wciąż intensywnie ubijać (dość długo) aż zrobi się budyń. Gdy budyń wystygnie, zmiksować go z masłem. Na koniec dodać rozpuszczoną w łyżce gorącej wody żelatynę.
Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty, a na nie truskawki. Zalać kremem budyniowym. Gdy krem pokryje truskawki całkowicie, ułożyć koleją warstwę owoców i nałożyć krem. Wyrównać. Wierzch udekorować truskawkami .
Pomóż w rozwoju naszego portalu