Składniki:
filet z kurczaka
miks sałat
1 pomidor
1 ogórek zielony
2 -3 suszone pomidory ze słoika
garść pestek słonecznika
przyprawy do kurczaka
Sos:
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy
Wykonanie:
Filet z kurczaka pokroić w paski, oprószyć solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć na złoty kolor. Zdjąć z ognia, przestudzić. Na dno pojemnika wyłożyć sałaty – jeśli kawałki są zbyt duże, porwać na mniejsze. Dodać kurczaka oraz drobno pokrojone pomidory z zalewy. Ogórek obrać i pokroić w słupki, pomidor – w cząstki i wyłożyć na mięso. Następnie z podanych wyżej składników
przyrządzić sos i polać nim sałatkę. Wierzch posypać prażonymi ziarnami słonecznika (uprażyć go wcześniej na suchej patelni – tylko chwilę, żeby się nie przypalił, i ciągle mieszać).
Pomóż w rozwoju naszego portalu