Składniki:
1 kg filetów ryby o niskiej zawartości tłuszczu
pół szklanki zimnego bulionu, wody lub mleka
2-3 kromki jasnego chleba
jajko
kawałek białego pora lub cebula
5-7 dag masła
zioła o delikatnym smaku (koperek, natka)
sól i ulubione przyprawy do smaku
Wykonanie:
Filety opłukać i wysuszyć, aby usunąć nadmiar wilgoci, zmielić 2 razy. Por oczyścić i wypłukać, drobno posiekać. Chleb wymoczyć, aż całkowicie zmięknie, mokry dodać do masy i jeszcze raz wszystko zmielić. Dodać jajko, posiekane zioła i przyprawy. Masę na kotlety rybne delikatnie wymieszać. Zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i uformować 16 kulek podobnej wielkości, spłaszczyć je. Blachę przykryć papierem do pieczenia, luźno
rozłożyć kotlety. Masło pokroić na równe części, wetknąć po jednej do każdego kotleta. Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-200°C. Kotlety rybne piec ok. pół godziny (czas zależy od kształtu i wielkości kotletów). Można je podawać z ziemniakami lub duszonymi warzywami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu