Składniki:
2 żółtka
1 czubata łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
niecałe 3/4 szklanki dobrej jakości oliwy lub innego oleju nierafinowanego
1 łyżeczka miodu akacjowego
sól kłodawska
Wykonanie:
Jajka sparz wrzątkiem i oddziel żółtka od białek. Żółtka, musztardę i sok z cytryny umieść w misce i intensywnie ubijaj ręczną trzepaczką. Stopniowo dodawaj oliwę, cały czas ubijając masę. Majonez powinien się stawać coraz bardziej gęsty. Jeśli zauważysz, że tłuszcz nie wchodzi w majonez, przestań dolewać oliwy i ubijaj go tak długo, aż jego konsystencja ponownie stanie się kremowa. Na koniec dodaj miód i posól, i przez chwilę jeszcze ubijaj.
Przełóż do szczelnego słoiczka i przechowuj w lodówce maksymalnie 5-7 dni.
Ubijanie mikserem czy blenderem może nie dać zamierzonego rezultatu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu