Składniki: 0,5 szklanki cukru
1 czubata łyżka miodu naturalnego
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki oleju
przyprawa do piernika
1 łyżka startego cynamonu
1,5 szklanki dyni startej na tarce na grubych oczkach
15 dag dowolnych bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, suszone śliwki lub morele)
Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem i miodem. Wlać olej i wymieszać. Dodawać, ciągle mieszając, mąkę z sodą, przyprawę do piernika i cynamon. Na końcu dodać startą dynię i pokrojone bakalie, oprószone wcześniej mąką, wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować dokładnie tłuszczem. Przełożyć ciasto. Piec w temp. 170°C ok. 1 godz.
Cały świat podziwia bogactwo włoskiej kuchni, a przede wszystkim różnorodne potrawy z makaronów, pizze i risotta. Są one nie tylko bardzo smaczne, ale też łatwe i szybkie w przygotowaniu. Słynny włoski makaron - spaghetti może być podawany z warzywami, różnego rodzaju serami, grzybami, owocami morza. Warunkiem udanej pasty jest makaron ugotowany al dente, oliwa extra virgin i świeże warzywa.
• 1 duży brokuł
• 35 dag makaronu spaghetti
• 1/3 szklanki oliwy extra virgin
• 6 ząbków czosnku
• sok z ½ cytryny
• ¾ szklanki świeżo startego parmezanu
• przyprawy: 1 łyżka soli, 2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
• kostki lodu
Od 17 kwietnia kolumbijskie kina Cinemark i Royal Films wyświetlają animowany film „Maximiliano Kolbe”, ukazujący życie św. Maksymiliana Kolbego, polskiego księdza zamordowanego przez Niemców w Auschwitz.
Produkcja studia Dos Corazones Films, w reżyserii Pablo José Barroso, opowiada o odwadze zakonnika poprzez historię starego Guntera i młodego DJ-a, podkreślając jego ofiarę za współwięźnia.
Zakon Braci Mniejszych Kapucynów, Prowincja Krakowska
Życie stygmatyka z San Giovanni Rotondo obfitowało w momenty wielkie, zjawiskowe, ale też nie brakowało w nim tajemnic. Niektóre z nich wyjaśnia br. Błażej Strzechmiński, kapucyn, od lat badający historię Ojca Pio.
Ireneusz Korpyś: Tajemnicą jest osobowość Ojca Pio. Jak to możliwe, że ten oschły zakonnik, z trudnym charakterem przyciągał do siebie rzesze ludzi?
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.