Składniki:
2 szklanki mąki
2 jajka
3 szklanki cukru
1 łyżka masła
2 łyżki miodu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka cynamonu w proszku
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
do ozdobienia pierników: lukier, posiekane orzechy, czekoladowy lub kolorowy maczek.
Wykonanie:
Do przesianej mąki wlać rozpuszczony, ciepły miód i wymieszać łyżką. Dodać cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie – masło i jajka. Dokładnie wyrabiać ręką, aż ciasto będzie gładkie. Gotowe rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Foremkami wykrawać pierniczki i układać je na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec ok. 15 min w temp. 170°C. Po upieczeniu dowolnie ozdobić. W zamkniętej puszce pierniczki mogą być przechowywane nawet przez kilka tygodni.
Pomóż w rozwoju naszego portalu