Składniki:
4 gęsie udka
4 kwaskowate jabłka
2 cebule
2 łyżki klarowanego masła lub gęsiego smalcu
100 ml piwa
100 ml soku jabłkowego
1 łyżeczka majeranku
2 goździki
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczki mielonego cynamonu
sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
Wykonanie:
Udka natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, ułożyć w foremce i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200°C. W rondlu lekko zrumienić na tłuszczu cebulę, włożyć podpieczone udka, zalać piwem i sokiem jabłkowym, wrzucić goździki, ziele angielskie oraz cynamon i pod przykryciem dusić 45 minut na niewielkim ogniu. Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki, włożyć do rondla i dusić jeszcze przez 15 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Pomóż w rozwoju naszego portalu