Składniki:
1 mała gęś (2-2,5 kg)
1,5 kg kiszonej kapusty
5-6 dag suszonych grzybów
2 cebule
2 łyżki masła lub gęsiego smalcu
1 łyżka majeranku
sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
Grzyby namoczyć w 1 l wody (co najmniej 2 godziny). Gęś umyć, podzielić na 8 porcji, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Ułożyć na brytfance i na 5 minut wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Grzyby wyjąć z wody i pokroić w paski. Wodę, w której się moczyły, przecedzić przez gęste sito lub filtr do kawy. Kapustę wymieszać z grzybami, dodać wodę z grzybów i zrumienioną na tłuszczu cebulę. Wyjęte z brytfanny kawałki gęsi włożyć do kapusty tak, żeby je przykrywała. Na niewielkim ogniu dusić pod przykryciem półtorej godziny, w razie konieczności podlewając niewielką ilością wody. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawać tak, by kapusta była na spodzie, a gęsina na wierzchu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu