Składniki:
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
kilka łyżek mąki ziemniaczanej
1 jajko
farsz:
mięso z rosołu
sól, pieprz
Wykonanie:
Ugotowane gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę lub, jeśli już przestygły, zmielić w maszynce do mięsa. Przełożyć je do miski, wygładzić powierzchnię i podzielić na 4 części. Jedną z nich wyjąć, a miejsce po niej wypełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko i wszystko razem dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Mięso z rosołu zmielić w maszynce do mięsa. Można też dodać trochę warzyw z rosołu (trzeba uważać, by nie przesadzić i nie powstało nadzienie warzywne). Doprawić solą, pieprzem lub ulubionymi przyprawami. Na stolnicy, podsypanej mąką, z masy ziemniaczanej uformować wałek o grubości 5 cm i pokroić go na kawałki (ok. 8 cm). Każdy kawałek rozpłaszczyć, wypełnić nadzieniem mięsnym, zlepić brzegi i uformować kulki. Kluski wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotować ok. 2 min. Podawać gorące, okraszone przesmażoną cebulą, boczkiem lub bułką tartą.
Pomóż w rozwoju naszego portalu