Składniki
spód:
160 g mąki orkiszowej
50 g mąki żytniej
120 ml wody
8 g oliwy (łyżka)
łyżka oregano
2/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Farsz:
200 g świeżego łososia
50 g sera feta
25 g oliwek
20 g suszonych pomidorów
2 jajka
120 g jogurtu
1 duża czerwona cebula
300 g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
2 g oliwy (łyżeczka)
1/2 łyżeczki soli
oregano i bazylia
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
Wykonanie:
Do dużej miski wsypać suche składniki przeznaczone na ciasto, wymieszać je, dodać wodę i oliwę. Ponownie wymieszać wszystko łyżką, a na końcu wyrobić ciasto ręką. Następnie rozwałkować je na grubość ok. 3-4 mm. Delikatnie podsypać mąką. Wyłożyć ciasto na tortownicę o średnicy ok. 27 cm. Należy pamiętać, aby przed pieczeniem zrobić dziurki widelcem. Następnie podpiec spód (ok. 13 min) w temp. 180° C. Gdy spód jest w piekarniku, podgrzać na patelni oliwę, następnie wrzucić zmiażdżony czosnek i szpinak. Dusić przez kilka minut, aż zwiędnie. W dużym kubku roztrzepać jajka z jogurtem. Posiekać suszone pomidory i dodać je do jajek razem z bazylią i szczyptą soli. Wyjąć spód z piekarnika. Wyłożyć na niego kawałki łososia, szpinak z patelni i wylać sos jogurtowy. Zapiekać ok. 15-20 min.
Pomóż w rozwoju naszego portalu