Składniki:
25 dag fasolki jaś
2 l wywaru mięsnego
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 średniego selera
ząbek czosnku
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 duże buraki
40 dag białej kapusty
sok z 1/2 cytryny lub do smaku
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
łyżka posiekanego koperku do posypania
sól, pieprz
Wykonanie:
Fasolkę namoczyć, najlepiej na noc. Gotować do miękkości w tej samej wodzie, odcedzić. Do wywaru mięsnego dodać: liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, marchew, pietruszkę i pokrojony w krążki seler. Gotować przez 10 min, po czym dodać starte na tarce o grubych oczkach buraki i grubo poszatkowaną kapustę. Gotować do miękkości warzyw. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na końcu dodać śmietanę. Barszcz podawać z ugotowaną fasolą, posypany koperkiem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu