Składniki:
4 kg miąższu dyni piżmowej (bez skóry)
8 obranych pomarańczy
1 cytryna (tylko miąższ, bez białej skórki)
1 łyżeczki mielonego imbiru
2 szklanki (ok. 400 g) ksylitolu
1 łyżeczki kardamonu
1 cały kawałek cynamonu
1 laska wanilii
1 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 jabłko ze skórką
Wykonanie:
Dynię obierz i oczyść z pestek. Cały miąższ pokrój w drobną kostkę, przełóż do dużego garnka, zasyp ksylitolem i wymieszaj. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj jabłko i dodaj je do dyni. Pozostaw w temperaturze pokojowej na ok. 2-3 godziny, aż puszczą dużo soku. Dodaj przyprawy. Z laski wanilii wyjmij ziarenka i dodaj je razem z pustą laską, a cynamon wrzuć w całości. Postaw garnek z dynią na małym ogniu i zacznij podgrzewać. Cytrusy dokładnie umyj i sparz. 6 obranych pomarańczy pokrój razem z białymi błonkami w mniejsze cząstki i dodaj je do dyni. Obierz ze skórki cytrynę, pokrój miąższ bez błonek i również dodaj do dyni. Ze skóry z 2 obranych pomarańczy usuń wewnętrzną białą część, która daje gorzki smak, bardzo drobno ją pokrój i dodaj do gotującej się dyni. Owoce z dynią i przyprawami gotuj do momentu, aż większość soku odparuje. Gdy dżem uzyska gęstą konsystencję, wyjmij korę cynamonu oraz laskę wanilii i zmiksuj pozostałe składniki na gładki mus. Zdejmij z ognia. Gorący mus przelej do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.
Pomóż w rozwoju naszego portalu