Składniki:
50 dag mąki
20 dag tłuszczu (masła lub margaryny)
1 całe jajko
2 żółtka
20 dag cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
1-1,5 kg jabłek
cynamon mielony
cukier puder do posypania
bułka tarta
Wykonanie:
Zagnieść ciasto: tłuszcz posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać jajka, cukier, śmietanę. Pozostawić je na chwilę (nie jest to jednak konieczne). Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku. Ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich rozwałkować, przenieść na blachę, posypać bułką tartą, nałożyć na nią jabłka i oprószyć cynamonem.
Następnie przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i upiec (ok. 30 -40 min w temp. 170°C). Posypać cukrem pudrem. Można podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych.
Pomóż w rozwoju naszego portalu