Składniki:
4 płaskie łyżki nasion chia
1 szklanka mleka kokosowego
150 g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru waniliowego
300 g malin
maliny i borówki amerykańskie do dekoracji
Wykonanie:
Do miski wsypać nasiona chia i zalać je mlekiem (może być lekko ciepłe, wtedy nasiona szybciej napęcznieją). Zostawić na kilka godzin, od czasu do czasu zamieszać. W osobnej misce wymieszać serek mascarpone z cukrem waniliowym (gdybyśmy nie mieli cukru waniliowego, dodać zwykły i ziarenka wanilii), tak aby cukier się rozpuścił. Serek z cukrem wymieszać z napęczniałymi nasionami chia.
Maliny zmiksować. Gdyby były zbyt kwaśne, można je dosłodzić miodem. Wyłożyć je na spód pucharków. Następnie wyłożyć masę z nasionami chia. Udekorować malinami i borówkami. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Pomóż w rozwoju naszego portalu