Reklama

W wolnej chwili

Karp pieczony na ruszcie z pikantnym sosem ogórkowym

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
1 sprawiony karp (1,5-1,7 kg)
3 surowe żółtka
sok z połowy cytryny
gałązki zielonej pietruszki
2 łyżki bułki tartej
sól, biały pieprz
łyżka roztopionego masła

Sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
2 średniej wielkości ogórki kiszone
1/3 szklanki soku z kiszonych ogórków
3 szklanki gęstej 18-procentowej śmietany
sól, pieprz, cukier

Wykonanie:
Umytą rybę wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. Nacieramy wewnątrz i na zewnątrz żółtkami wymieszanymi z sokiem z cytryny i przyprawami. Do środka wkładamy natkę pietruszki. Całość obsypujemy bułką tartą. Układamy rybę na ruszcie w dobrze nagrzanym piekarniku. Po 15 minutach zrumienioną rybę odwracamy, polewamy masłem i dopiekamy. Układamy na półmisku, dzielimy na porcje i podajemy z sosem z ogórków.
Sos: ogórki kroimy w drobną kostkę, zlewamy do miseczki sok, który z nich wypływa. Z masła i mąki robimy zasmażkę, zaprawiamy ją sokiem z ogórków (gdy trzeba, dolewamy zimnej wody), dodajemy posiekane ogórki i gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia łączymy ze śmietaną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2020-07-21 12:05

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zupa migdałowa

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

jedzenie

GRAZIAKO

CZYTAJ DALEJ

USA: Ksiądz zaatakowany podczas nabożeństwa

2025-02-06 21:35

[ TEMATY ]

USA

Nagranie z kamery bezpieczeństwa/zrzut

Mężczyzna, który zaatakował księdza podczas liturgii w katolickiej katedrze w Spokane, został oskarżony o napaść.

Joshua James Sommers zaatakował ks. Davida Gainesa pięściami wieczorem we wtorek, 5 lutego w katedrze Matki Bożej z Lourdes w Spokane w stanie Waszyngton. Nie wiadomo, co sprowokowało atak.
CZYTAJ DALEJ

Siedemnastolatka, która uciekła z domu

2025-02-07 21:11

[ TEMATY ]

siostry sercanki

myśli

bł. Klara Ludwika Szczęsna

Archiwum Głównego Zgromadzenia Służebnic Najświętszego Serca Jezusowego/pl.wikiepdia.org

Obraz Klary Ludwiki Szczęsnej przechowywany w klasztorze Sercanek w Krakowie

Obraz Klary Ludwiki Szczęsnej przechowywany w klasztorze Sercanek w Krakowie

Nie chciała wyjść za mąż, dlatego w tajemnicy wyjechała do Mławy, gdzie przez pięć lat utrzymywała się z krawiectwa.

Trafiła pod duchową opieką bł. o. Honorata Koźmińskiego i dzięki jego prowadzeniu wstąpiła do ukrytego Zgromadzenia Sług Jezusa. W Lublinie prowadziła pracownię krawiecką i pełniła funkcję przełożonej wspólnoty sióstr. Na prośbę ks. kan. Józefa Sebastiana Pelczara, profesora i rektora Uniwersytetu Jagiellońskiego, Zgromadzenie Sług Jezusa wysłało s. Ludwikę do Krakowa, gdzie prowadziła przytulisko dla służących. Rok później s. Ludwika podjęła trudną decyzję opuszczenia zgromadzenia i wraz z bł. Józefem Pelczarem założyła nowe zgromadzenie Służebnic Najświętszego Serca Jezusowego (sercanek), w którym przyjęła imię Klara. Otworzyła ok. 30 domów zakonnych, posyłając siostry do pracy wśród chorych i wśród dziewcząt, dla których tworzyła przytuliska i szkoły praktyczne na terenie Galicji i Alzacji.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję