Składniki:
1 średnia cukinia
1 jajko
3 łyżki płatków owsianych
2 cebule dymki lub 1 zwykła mała
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek, papryka chilli
Wykonanie:
Cukinię ścieramy na średnich oczkach, posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut, żeby puściła sok; po tym czasie nadmiar soku odciskamy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Odciśniętą cukinię łączymy z jajkiem, dodajemy przyprawy, zmielone na mąkę płatki owsiane i podsmażoną cebulę. Całość mieszamy i odstawiamy na 5 minut, aby płatki wchłonęły część soku.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką porcje masy z cukinii i formujemy placki, pieczemy je przez 15 minut, a następnie włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 5 minut. Placki najlepiej odklejać od papieru za pomocą ostrego noża – odchodzą idealnie!
Pomóż w rozwoju naszego portalu