Pierwszą grupę stanowią BARWNIKI: E102, E104, E110, E122-E124, E127, E131, E132, E142, które znajdziemy w: napojach bezalkoholowych, zupach w proszku, galaretkach, dżemach, gumach do żucia, płatkach zbożowych oraz wyrobach piekarniczych i cukierniczych. Mają one działanie alergizujące, powodują nadpobudliwość i dekoncentrację, są rakotwórcze i niebezpieczne dla alergików.
Środkami konserwującymi są: KWAS BENZOESOWY E210 oraz BENZOESANY E211-213. Występują one w: konserwach rybnych, koncentratach pomidorowych, galaretkach, sokach warzywno-owocowych i margarynach. Wykazują działanie rakotwórcze oraz mogą wywoływać reakcje alergiczne. E210 jest niebezpieczny dla osób uczulonych na aspirynę.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
W suszonych owocach, wiórkach kokosowych, przyprawach i przetworach ziemniaczanych znajdziemy DWUTLENEK SIARKI E220 oraz SIARCZANY E221-E224, E226-E228. Wykazują one działanie niekorzystne dla układu krwiotwórczego (powodują stratę witaminy B12), wyzwalają reakcje alergiczne, nudności i bóle głowy.
W wędlinach, mięsach i rybach, najczęściej zapakowanych w plastik, stosuje się AZOTYNY: POTASU E249 i SODU E250. Mają działanie rakotwórcze i są niebezpieczne dla kobiet w ciąży, a E250 dodatkowo utrudnia transport tlenu przez krew.
Otyłość oraz nadciśnienie tętnicze mają źródło m.in. w spożywaniu żywności zawierającej GLUTAMINIAN SODU E621. Znajduje się on w: koncentratach spożywczych, sosach i daniach w proszku, przyprawach, zupach w proszku, konserwach i wędlinach.