Składniki:
kakao naturalne – 3 łyżki
filiżanka mleka kokosowego samemu przyrządzonego (przepis poniżej) lub z czystym składem (kokos + woda)
skórka otarta z pomarańczy lub suszona pomarańcza
Wykonanie:
Mleko kokosowe podgrzej w garnku. Dodaj kakao i porządnie zamieszaj. Na koniec dodaj aromatyczną skórkę z pomarańczy. Można jeszcze bardziej rozgrzać napój, dodając szczyptę chili.
Mleko kokosowe:
2 szklanki wiórek kokosowych zalej wrzątkiem i zostaw na 20 min.
Następnie zblenduj na gładką masę i wyciśnij przez gazę albo bardzo gęste sitko. Ciecz, którą uzyskasz, jest mlekiem kokosowym. Zamknij je w słoiku i włóż do lodówki na max 2 dni lub wykorzystaj od razu do czekolady. Pod wpływem zimna mleko się rozwarstwi na wodę kokosową i tłusty miąższ kokosa. Jest to świetny dodatek do kawy lub zastępnik mleka zwierzęcego. Można na nim ugotować kaszę jaglaną czy płatki owsiane lub zabielić nim zupę.
Przepis:
Karolina Szostkiewicz
Pomóż w rozwoju naszego portalu