Składniki:
• 40 dag wołowiny
• 40 dag wieprzowiny
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 1 cebula
• 2 bułki
• 3 jajka
• 1 pęczek natki pietruszki
• 2 ząbki czosnku
• 5 dag bułki tartej
• sól, pieprz, przyprawa typu vegeta
Wykonanie:
Mięso przekręcamy przez maszynkę wraz z namoczonymi, odciśniętymi bułkami oraz podsmażoną cebulą. Dodajemy jajka, posiekaną natkę pietruszki, czosnek i przyprawy do smaku. Masę dokładnie mieszamy, formujemy prostokąt i panierujemy w bułce tartej. Przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem. Pieczemy w 180°C przez 50 min, z tym że przez 40 min musi być przykryte folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na ostatnie 10 min mięso odkrywamy, żeby się zrumieniło od góry.