Składniki:
• 3 świeże ogórki średniej wielkości
• puszka zielonego groszku
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 5 dużych dojrzałych papierówek
• kopiasta łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku
• szklanka gęstego jogurtu naturalnego
• 3 łyżki gęstej śmietany (18 proc.)
• przyprawy: sól, biały pieprz, cukier
• sok z cytryny
Wykonanie:
Obrane ze skórki, pozbawione pestek i miąższu ogórki kroimy w zgrabną kostkę, oprószamy delikatnie solą, odstawiamy na 20 min. Groszek odsączamy na sicie. Obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę, polewamy sokiem z cytryny i oprószamy cukrem (najlepiej pudrem) – odstawiamy na 10 min. Po tym czasie ogórki odsączamy z soku i łączymy je z groszkiem i jabłkami. Całość oprószamy przyprawami i mieszamy – wkładamy do salaterki. Zalewamy lekko spienionym jogurtem ze śmietaną i gdy smak tego wymaga, doprawiamy. Całość posypujemy koperkiem. Podajemy nie później niż 15 min po przygotowaniu.