Składniki na ciasto:
• pół kostki masła (10 dag)
• pół kostki margaryny (12,5 dag)
• 20 dag cukru
• cukier wanilinowy (małe opakowanie)
• 5 jajek
• 20 dag mąki pszennej
• 10 dag mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• otarta skórka z pomarańczy
• 2 dag kakao
Polewa: łyżka wody, sok z ? cytryny, cukier puder
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Wykonanie:
Masło, margarynę, cukier i cukier wanilinowy ubić na kremową masę. Następnie, ciągle ubijając, dodawać po jednym jajku. Do masy wsypywać naprzemiennie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto rozdzielić na dwie części: do jednej dodać kakao, a do drugiej – skórkę pomarańczową.
Formę do babki (średnica 18 cm) wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Ciasto wlewać naprzemiennie warstwami, jasną i ciemną.
Piec w piekarniku w temp. 180oC ok. 1 godz.
Sok z cytryny zmieszać z wodą, dodawać cukier puder i intensywnie mieszać (dodać tyle cukru, by polewa była gęsta). Babkę udekorować polewą lub posypać cukrem pudrem.