Składniki:
• opakowanie makaronu rurki (400 g)
• 2 filety z kurczaka
• opakowanie mrożonego szpinaku (200 g)
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 150 ml śmietany 30%
• kilka suszonych pomidorów
• 20 dag żółtego sera
• kilka łyżek oleju
• sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oleju. Następnie dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Krótko podsmażyć.
Dodać szpinak, przesmażyć, aż woda wyparuje. Doprawić do smaku. Na koniec wlać śmietanę i dodać część żółtego sera (ok. 5 dag) startego na dużych oczkach tarki. Wymieszać i zdjąć z ognia. Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron, pokrojone w kosteczkę suszone pomidory oraz przygotowany szpinak z kurczakiem, śmietaną i serem. Wszystko razem wymieszać.
Z wierzchu posypać resztą startego żółtego sera.
Włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp. 180oC przez ok. 20 min.
Pomóż w rozwoju naszego portalu