Panna cotta to pyszny włoski deser.
Powstaje z gotowanej śmietany, cukru, wanilii. Łatwy do przygotowania, smakuje nadzwyczajnie. Można go podać z sosem z letnich owoców.
Składniki:
• 20 dag świeżych truskawek
• 250 ml kwaśnej śmietany
• 5 dag cukru
• cukier wanilinowy
• 8 płatków żelatyny
• 150 ml mleka skondensowanego
• 200 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić na ok. 10 min. Do kwaśnej śmietany wsypać oba cukry i wymieszać. Zagotować mleko skondensowane. Odstawić i rozpuścić w nim odciśniętą i napęczniałą żelatynę.
Dodać śmietanę z cukrami i ubitą na sztywno kremówkę. Truskawki zmiksować i wymieszać z 2/3 masy śmietanowej. Rozłożyć do foremek. Dopełnić białą masą i wstawić na noc do lodówki.
Wyjąć z foremek. Przybrać według uznania.
Pomóż w rozwoju naszego portalu