Reklama

Porady

Czosnek

Niedziela Ogólnopolska 53/2017, str. 46

[ TEMATY ]

porady

Ingus Evertovskis/Fotolia.com

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jeśli zmagasz się z infekcjami i chcesz wzmocnić swoją odporność, proponuję sięgnąć po najbardziej znany antybiotyk. Mowa tu o czosnku. Jest to roślina lecznicza, o skutecznym działaniu prozdrowotnym udowodnionym licznymi badaniami klinicznymi. W czosnku znajduje się ponad 100 chemicznie czynnych związków. Zawiera on naturalną witaminę C, witaminy z grupy B, magnez, potas oraz żelazo, ponadto ok. 20 związków siarkowych o różnym działaniu. Substancją wykazującą właściwości przeciwbakteryjne i grzybobójcze jest enzym allicyna.

Najbardziej znaną właściwością czosnku jest jego wpływ na pobudzanie układu odpornościowego, głównie leukocytów walczących z patogenami. Zawartość związków siarki mobilizuje krwinki białe do obrony organizmu przed czynnikami zakaźnymi. Czosnek wykazuje działanie niszczące komórki nowotworowe dzięki specyficznym bioflawonoidom (związkom roślinnym) oraz selenowi.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Codziennie spożywany może zmniejszyć ryzyko grypy i innych infekcji aż o 63 proc. Kiedy jednak zdarzy nam się zachorować, czosnek może skrócić występowanie objawów przez swoje silne działanie bakteriobójcze. Napary z czosnku stosowane są również w leczeniu grzybic ogólnoustrojowych i w zwalczaniu pasożytów układu pokarmowego. Substancje zawarte w czosnku przyczyniają się do produkcji glutationu – najsilniejszego antyoksydantu w naszym organizmie!

Kolejną zaletą czosnku jest jego wpływ na utrzymanie równowagi mikrobiologicznej jelit. Dzięki swoim właściwościom odbudowuje zniszczoną florę bakteryjną w jelitach po przebytych kuracjach antybiotykowych. Wywiera pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Czosnek wykazuje silne działanie oczyszczające krew z produktów przemiany materii. Ma również pozytywny wpływ na metabolizm węglowodanów, zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Spowalnia procesy starzenia, poprawia funkcjonowanie mózgu w starszym wieku, ochraniając neurony.

Reklama

Warto wiedzieć, że czosnek wchodzi w interakcję z lekami – pamiętajmy, by nie łączyć go z paracetamolem, ponieważ takie połączenie może działać toksycznie na wątrobę.

Jak jeść czosnek?

Czosnek może być stosowany przez dzieci, dorosłych oraz osoby starsze, jednak większość osób rezygnuje z jego spożycia, ponieważ kojarzy się z niezbyt przyjemnym zapachem. Warto jednak się przełamać i wprowadzić czosnek do swojego jadłospisu. Natka pietruszki ma właściwości neutralizujące jego zapach, dlatego warto łączyć czosnek właśnie z tą rośliną.

Należy go gotować maksymalnie kilka minut, jednak warto unikać jakiejkolwiek obróbki termicznej, gdyż traci on wtedy właściwości antybakteryjne. Zaleca się, aby ząbek czosnku obrać, zmiażdżyć i odczekać ok. 10 min, aby wydzielił się opisywany wcześniej enzym o pozytywnym działaniu na nasze zdrowie.

Ciekawostka:

Naukowcy porównali moc allicyny do penicyliny i okazało się, że stosunek jest 1:15, czyli 1 mg allicyny ma taką moc działania jak 15 mg penicyliny!

Karolina Szostkiewicz - Dietetyk kliniczny. Zajmuje się leczeniem żywieniowym chorób zależnych od diety. Propaguje zasadę: „Poznaj zdrowie z jedzenia – odżywiaj się świadomie”. Organizatorka warsztatów promujących zdrowy styl życia – dla dzieci oraz dorosłych. Na co dzień poszukuje prostych i praktycznych rozwiązań na zdrowe smaki do zastosowania w każdej kuchni.

2017-12-27 10:47

Ocena: +1 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Talerz przyszłej mamy

Przyszłe mamy mogą już korzystać z praktycznego, stworzonego przez ekspertów „Poradnika żywienia kobiet w ciąży, który w przystępny i jasny sposób opisuje najważniejsze zasady właściwej diety w tym okresie.

CZYTAJ DALEJ

Wielkanoc prawosławnych i wiernych innych obrządków wschodnich

2024-05-05 10:04

[ TEMATY ]

prawosławie

Piotr Drzewiecki

Prawosławni i wierni innych obrządków wschodnich rozpoczęli w niedzielę obchody Świąt Wielkanocnych, które w tym roku przypadają u nich pięć tygodni później niż u katolików.

Data tego święta w Kościele katolickim wyliczana jest nieco inaczej niż w Kościele wschodnim, więc w tym samym terminie Wielkanoc przypada w obu obrządkach tylko raz na jakiś czas. Tak było np. w 2017 roku; przeważnie prawosławni świętują jednak Wielkanoc później, maksymalnie właśnie nawet pięć tygodni po katolikach.

CZYTAJ DALEJ

Klerycy łódzkich seminariów z kard. Rysiem celebrowali Drogę Światła

2024-05-06 07:30

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

ks. Paweł Kłys

Już po raz 5. w ogrodzie Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi celebrowane było nabożeństwo Drogi Światła, które poprowadził kard. Grzegorz Ryś.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję