Jeśli zmagasz się z infekcjami i chcesz wzmocnić swoją odporność, proponuję sięgnąć po najbardziej znany antybiotyk. Mowa tu o czosnku. Jest to roślina lecznicza, o skutecznym działaniu prozdrowotnym udowodnionym licznymi badaniami klinicznymi. W czosnku znajduje się ponad 100 chemicznie czynnych związków. Zawiera on naturalną witaminę C, witaminy z grupy B, magnez, potas oraz żelazo, ponadto ok. 20 związków siarkowych o różnym działaniu. Substancją wykazującą właściwości przeciwbakteryjne i grzybobójcze jest enzym allicyna.
Najbardziej znaną właściwością czosnku jest jego wpływ na pobudzanie układu odpornościowego, głównie leukocytów walczących z patogenami. Zawartość związków siarki mobilizuje krwinki białe do obrony organizmu przed czynnikami zakaźnymi. Czosnek wykazuje działanie niszczące komórki nowotworowe dzięki specyficznym bioflawonoidom (związkom roślinnym) oraz selenowi.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Codziennie spożywany może zmniejszyć ryzyko grypy i innych infekcji aż o 63 proc. Kiedy jednak zdarzy nam się zachorować, czosnek może skrócić występowanie objawów przez swoje silne działanie bakteriobójcze. Napary z czosnku stosowane są również w leczeniu grzybic ogólnoustrojowych i w zwalczaniu pasożytów układu pokarmowego. Substancje zawarte w czosnku przyczyniają się do produkcji glutationu – najsilniejszego antyoksydantu w naszym organizmie!
Reklama
Kolejną zaletą czosnku jest jego wpływ na utrzymanie równowagi mikrobiologicznej jelit. Dzięki swoim właściwościom odbudowuje zniszczoną florę bakteryjną w jelitach po przebytych kuracjach antybiotykowych. Wywiera pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Czosnek wykazuje silne działanie oczyszczające krew z produktów przemiany materii. Ma również pozytywny wpływ na metabolizm węglowodanów, zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Spowalnia procesy starzenia, poprawia funkcjonowanie mózgu w starszym wieku, ochraniając neurony.
Warto wiedzieć, że czosnek wchodzi w interakcję z lekami – pamiętajmy, by nie łączyć go z paracetamolem, ponieważ takie połączenie może działać toksycznie na wątrobę.
Jak jeść czosnek?
Czosnek może być stosowany przez dzieci, dorosłych oraz osoby starsze, jednak większość osób rezygnuje z jego spożycia, ponieważ kojarzy się z niezbyt przyjemnym zapachem. Warto jednak się przełamać i wprowadzić czosnek do swojego jadłospisu. Natka pietruszki ma właściwości neutralizujące jego zapach, dlatego warto łączyć czosnek właśnie z tą rośliną.
Należy go gotować maksymalnie kilka minut, jednak warto unikać jakiejkolwiek obróbki termicznej, gdyż traci on wtedy właściwości antybakteryjne. Zaleca się, aby ząbek czosnku obrać, zmiażdżyć i odczekać ok. 10 min, aby wydzielił się opisywany wcześniej enzym o pozytywnym działaniu na nasze zdrowie.
Ciekawostka:
Naukowcy porównali moc allicyny do penicyliny i okazało się, że stosunek jest 1:15, czyli 1 mg allicyny ma taką moc działania jak 15 mg penicyliny!
Karolina Szostkiewicz - Dietetyk kliniczny. Zajmuje się leczeniem żywieniowym chorób zależnych od diety. Propaguje zasadę: „Poznaj zdrowie z jedzenia – odżywiaj się świadomie”. Organizatorka warsztatów promujących zdrowy styl życia – dla dzieci oraz dorosłych. Na co dzień poszukuje prostych i praktycznych rozwiązań na zdrowe smaki do zastosowania w każdej kuchni.