Składniki:
• 1 mały karp ok. 1 kg po wypatroszeniu)
• sok z 1/2 cytryny
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 2 łyżki mąki
• 5 łyżek masła klarowanego
• przyprawy: sól, pieprz
• cząstki cytryny do dekoracji
Wypatroszonego karpia umyć i oczyścić z łusek. Odciąć płetwy, następnie ostrym nożem przekroić rybę na pół wzdłuż kręgosłupa. Usunąć duże ości i podzielić rybę na kawałki. Osuszyć je papierowym ręcznikiem, przyprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i na godzinę wstawić do lodówki. Po wyciągnięciu obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym po 4 min z każdej strony, następnie zmniejszyć ogień i dosmażyć 8-10 min, zależnie od grubości ryby. Podawać udekorowane cząstkami cytryny.