Składniki:
• 4-5 ziemniaków (większych)
• kabaczek (ok.1,5 kg)
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• bakłażan (ok. 1 kg)
• 25 dag fasoli mamut
• 1 papryka czerwona
• 1 cebula
• można dodać pieczarki
• przyprawy: łyżka suszonego lubczyku, łyżeczka soli ziołowej, pieprz mielony czarny lub kolorowy
• 1/3 szklanki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki i obgotować (ok. 5 min). Kabaczka i bakłażana obrać ze skóry, wydrążyć środek, pokroić w słupki. Bakłażana posolić na talerzu, później odcisnąć, żeby stracił goryczkę. Paprykę obrać, pokroić w słupki, cebulę w piórka. Fasolę na chwilę wrzucić do wrzątku. Wszystkie warzywa wymieszać w większym naczyniu, bardzo mocno przyprawić, dodać oliwę z oliwek. Można przełożyć do folii aluminiowej i zapiekać na grillu ok. 20 min albo przełożyć do rękawa piekarniczego i zapiekać w piekarniku ok. 30 min, po czym rękaw rozciąć i zostawić jeszcze na 10 min, żeby warzywa się przyrumieniły. Zapiekanka smakuje wyśmienicie z jogurtem, ale można ją też podawać do mięs czy ryb.
Opracowanie: Jolanta Marszałek, Wykonanie: Graziako