Składniki:
• duży pęczek botwiny wraz z buraczkami
• 2 ogórki
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• ½ szklanki posiekanego koperku
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• 2 jajka ugotowane na twardo
• 2 ząbki czosnku
• 6 szklanek kefiru lub jogurtu naturalnego
• ½ szklanki gęstej śmietany (18 proc.)
• sól
Wykonanie:
Dokładnie oczyszczoną botwinkę drobno posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w niewielką kostkę. Przełożyć do rondelka, zalać niewielką ilością wody (aby przykryć buraczki) i gotować na małym ogniu ok. 10 min. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę i razem z czosnkiem dodać do wystudzonej botwinki. Wymieszać z kefirem (jogurtem) i śmietaną, następnie dodać szczypiorek i koperek, doprawić do smaku. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Jajka przekroić na połówki i wkładać do każdej porcji. Można też dodać pokrojone w kostkę mięso, np. kurczaka.
Wykonanie: Graziako