Reklama

Z zakonnej kuchni

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Zimowy tradycyjny kapuśniak to typowo polskie danie, które musi być tłuste, aromatyczne i mocno kwaśne. Jest kaloryczne, sycące i dobrze rozgrzewa. Przepis polecają siostry nazaretanki ze Świętej Puszczy k. Olsztyna.

Niedziela Ogólnopolska 5/2017, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 50 dag żeberek wieprzowych

• włoszczyzna

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 25 dag kiszonej kapusty

Reklama

• 3-4 ziemniaki

• przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1 grzybek suszony, maggi w płynie

Wykonanie:

Mięso zalać 1 l wody, zagotować. Dodać włoszczyznę, kminek, ziele angielskie, liście laurowe i grzybek. Gotować ok. 30 min. W osobnym garnku nastawić zalaną 2 szklankami wody kiszoną kapustę. Gotować również 30 min. Przełożyć kapustę razem z wywarem do garnka z mięsem i dalej gotować jeszcze ok. 30 min. Wyjąć włoszczyznę i mięso. Oddzielić mięso od kostek, ewentualnie włożyć je do zupy. Dodać ugotowane w osobnym garnku, pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę doprawić. Można zrobić zasmażkę i zaciągnąć nią zupę.

Wykonanie: Graziako

2017-01-25 09:39

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Schab wieprzowy w sosie cytrynowym

Niedziela Ogólnopolska 27/2013, str. 46

[ TEMATY ]

kuchnia

jedzenie

©Jacek Chabraszewski /fotolia.com

Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych.
Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego kulinarne programy w TV.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Jezus uzdrowił człowieka z uschłą ręką w szabat, ponieważ go miłował

2024-05-31 09:40

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

pl.wikipedia.org

"Człowiek z uschłą ręką", mozaika w Palermo, XII w.

Jezus uzdrowił człowieka z uschłą ręką w szabat, ponieważ go miłował. Nic nie było ważniejszego, nawet świętość szabatu temu nie przeszkodziła, by uczynić coś wyjątkowo ważnego dla kogoś, kto był w wielkiej potrzebie.

Słowa Ewangelii według Świętego Mateusza

CZYTAJ DALEJ

Zakończenie roku formacyjnego LSO Archidiecezji Przemyskiej

2024-06-01 14:56

Łukasz Sztolf

Ministranci zgromadzeni w murach WSD

Ministranci zgromadzeni w murach WSD

W bazylice archikatedralnej w Przemyślu odbyło się błogosławieństwo nowych 76 ceremoniarzy, 60 lektorów i 31 ministrantów ołtarza. Uroczystej Mszy św. przewodniczył abp Józef Michalik. Homilię wygłosił ks. Grzegorz Czerwonka.

Obrzęd błogosławieństwa jest zwieńczeniem formacji, którą ministranci przeżywali podczas Szkoły Ceremoniarza oraz formacji odbywającej się w dekanatach i w parafiach. Od tego momentu ceremoniarze będą posługiwali w swoich parafiach jako ci, którzy pomagają duszpasterzom w organizacji służby liturgicznej, a czasami także prowadzą zbiórki ministranckie.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję