Ciasto:
• 2 szklanki mąki
• 1 jajko
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 2/3 szklanki ciepłej wody
• szczypta soli
Farsz:
• 20 dag pieczarek
• 2 cebule
• 2 łyżki oleju
• 1 żółtko
• 2 łyżki bułki tartej
• sól, pieprz
• natka pietruszki lub pęczek koperku
Wykonanie:
Umyte pieczarki drobno pokroić, cebulę posiekać i razem udusić na oleju. Gdy woda odparuje, dodać żółtko, bułkę tartą i przyprawy, starannie wymieszać. Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto pierogowe, dość ścisłe, ale elastyczne. Rozwałkować je cienko i pokroić na nieduże jednakowe kwadraty. Na połowę kwadratów nałożyć farsz, przykryć drugą połową i zlepiać pierożki, przyciskając brzegi ciasta widelcem. Rawiolki ugotować w osolonym wrzątku, polać masłem, posypać posiekaną zieleniną. Podawać z surówkami lub do barszczu czerwonego.
Wykonanie: Graziako