Ciasto jasne:
• 2 szklanki mąki
• ¾ szklanki cukru
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 1 szklanka mleka
• ½ kostki margaryny
• 2 jajka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto ciemne:
• ½ szklanki mąki pszennej
• ½ szklanki cukru
• 3 jajka
• 2 łyżeczki kakao
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
• 3 białka
• 10 dag cukru
• 15 dag wiórków kokosowych
• 1 kg winnych jabłek
Wykonanie:
Ciasto jasne: W gorącym mleku rozpuścić margarynę, dodawać mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Przestudzić, dodać jajka i wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi. Masę kłaść kupkami na jabłkach.
Zrobić ciemne ciasto. Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier, następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i lekko wymieszać. Wylać na wierzch. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min w 180°C. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem.
Wykonanie: Graziako