Placuszki z selera to oryginalny, szybki obiad dla dzieci i dorosłych. Są delikatne w smaku i można je podawać z dowolnym, ulubionym sosem.
SKŁADNIKI:
• 1 duży seler (ok. 30 dag)
• pęczek natki pietruszki
• 10 dag żółtego sera
• 2 szklanki mąki pszennej
• 1 jajko
• 1 l mleka
• 1 l wody
• łyżeczka proszku do pieczenia
• sól, pieprz
• tłuszcz do smażenia
WYKONANIE:
Seler ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Podobnie zetrzeć żółty ser, natkę pietruszki posiekać. Z mąki, wody i mleka zarobić ciasto, dodać jajko i proszek do pieczenia – rozrobić na jednolitą masę. dodać seler, żółty ser i posiekaną natkę.
Delikatnie wymieszać. Łyżką nakładać ciasto na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Pomóż w rozwoju naszego portalu