Składniki:
• 1 litr bulionu drobiowego
• 2 duże pory
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 20 dag ciecierzycy
• 1 ziemniak
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka oliwy
• sól, pieprz
• starty parmezan
Wykonanie:
Ciecierzycę namoczyć na noc, potem ugotować do miękkości. Pory opłukać, pokroić w cienkie paski. Czosnek obrać, wrzucić na patelnię razem z pokrojonymi porami i smażyć na oliwie przez kilka minut, następnie dodać odsączoną ciecierzycę i dalej smażyć. W garnku zagotować bulion, wrzucić przesmażone warzywa oraz obrany i pokrojony ziemniak. Doprawić solą, pieprzem i gotować 20 min. Zmiksować zupę. Podawać ze startym parmezanem.
Wykonanie: Graziako