Składniki:
• 20 dag wędlin (boczek, szynka, biała kiełbasa)
• kilka jajek
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 1,5 l wywaru z wędzonki
• utarty duży korzeń świeżego chrzanu lub mały słoik chrzanu
• 70 ml śmietany
• 1 płaska łyżka mąki
• przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka cukru
Wykonanie:
Do wywaru z wędzonki dodać pokrojoną w drobną kostkę wędlinę, chwilę pogotować, żeby wędlina była miękka. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać chrzan – świeży lub ze słoika. Zatrzepać śmietaną wymieszaną z mąką (wcześniej mąkę rozprowadzić wodą i dopiero po tym dodać śmietanę). Zagotować. Na koniec dodać cukier do smaku oraz ugotowane na twardo i pokrojone w ósemki jajka.
Wykonanie: Graziako