Składniki:
• 2 litry wywaru mięsnego
• 1 marchewka
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 1 pietruszka
• kawałek selera
• 1 ząbek czosnku
• 3 duże czerwone buraki
• kawałek białej kapusty (40 dag)
• przyprawy: sól, pieprz , 3-4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe
• sok z cytryny
• pół szklanki kwaśnej śmietany 18-proc.
• 25 dag jasia (fasolki)
• koperek do posypania
Wykonanie:
Fasolkę namoczyć, najlepiej na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości w tej samej wodzie, odcedzić. Do wywaru mięsnego dodać liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, marchew, pietruszkę i seler. Gotować 15 minut, po czym dodać starte na grubych oczkach tarki buraki i grubo zszatkowaną kapustę. Ugotować do miękkości. Przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Na końcu dodać śmietanę. Podawać z ugotowaną fasolą, posypać koperkiem.
Wykonanie: Graziako