SKŁADNIKI:
• 2 duże selery
• 1 szklanka wody
• 2 kostki grzybowe
• 2 duże cebule
• 25 dag pieczarek
• 20 dag masła
• 3 ząbki czosnku
• 1 szklanka bułki tartej
• 5 jajek
• przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
WYKONANIE:
Selery obrać, pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, dodać szklankę wody oraz kostki grzybowe i ugotować do miękkości. Pieczarki i cebule pokroić i zeszklić na maśle. Selery, cebule i pieczarki przekręcić przez maszynkę do mięsa. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą i resztę masła. Przyprawić według uznania solą, pieprzem i gałką muszkatołową. (Można dodać posiekaną natkę pietruszki). Wbić jajka i dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170oC ok. 45 min.
Pomóż w rozwoju naszego portalu