Składniki:
• skóra z gęsiej szyi
• 10 dag cielęciny lub mięsa drobiowego
• 5 dag słoniny
• gęsia wątróbka
• 5 dag czerstwej bułki
• 125 ml mleka
• 2 jajka
• 5 dag pieczarek
• przyprawy: sól, pieprz, imbir mielony
Wykonanie:
Cielęcinę, słoninę i wątróbkę zemleć z namoczoną bułką. Dodać żółtka i posiekane pieczarki, doprawić. Białka ubić na pianę, dodać do masy i wymieszać. Skórę wypełnić nadzieniem (niezbyt ściśle). Nakłuć szpilką w kilku miejscach. Zaszyć z obu stron. Szyję można upiec wraz z gęsią (jeśli akurat pieczemy gęś) lub usmażyć albo upiec w gęsim tłuszczu. Można podawać na ciepło lub na zimno – wtedy włożyć upieczoną szyję pomiędzy dwie deseczki, obciążyć i ostudzić.
Wykonanie: Graziako
Pomóż w rozwoju naszego portalu