Reklama

Z zakonnej kuchni

Piernik domowy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Przygotowania do Bożego Narodzenia - nie tylko te duchowe - rozpoczynają się już w Adwencie. Zgodnie z tradycją, w wielu domach pieczone są pierniki, zarówno ciastka, jak i ciasto. Odpowiednio przechowywane, długo zachowują świeżość, więc można je przygotować dużo wcześniej przed świętami.

Składniki:

• 1 kg mąki pszennej
• 2 szklanki miodu
• 1 ¼ szklanki cukru
• 3-4 jajka
• 1 szklanka oleju słonecznikowego lub oliwy
• 1 ½ szklanki mleka
• 4 łyżki zmielonych przypraw: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa
• 3 łyżki kakao
• 1 płaska łyżka amoniaku
• bakalie: 5 dag rodzynek, 10 dag suszonych fig, 20 dag łuskanych orzechów, 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Mąkę przesiać przez gęste sito. Miód lekko zrumienić z cukrem w rondlu i wymieszać z przyprawami. Gorący wlać do przesianej mąki. Rondel po miodzie wypłukać mlekiem, podgrzewając. Gorące mleko wlać do mąki, wymieszać, dodać tłuszcz i kakao. Wyrabiać drewnianą łyżką lub za pomocą miksera. Pozostawić do ostygnięcia, najlepiej do następnego dnia. Ciasto powinno być gęste. Nazajutrz dodać jajka, posiekane bakalie oraz amoniak, rozmieszany z kilkoma łyżkami wody. Dokładnie wymieszać. Foremki - najlepiej wąskie, podłużne - wyłożyć papierem do pieczenia, napełnić je ciastem do połowy wysokości. Piec w piekarniku w temp. 160oC ok. 1 godz. Przed wyjęciem ciast z piekarnika sprawdzić, czy są upieczone, nakłuwając je patyczkiem. Pozostawić do ostygnięcia. Na drugi dzień po upieczeniu owija się je w pergamin, a następnie w czystą ściereczkę i wkłada do woreczka foliowego.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2014-12-02 14:50

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Tiramisu z owocami

W wakacje proponujemy Państwu podróż po cukierniach naszych bliższych i dalszych sąsiadów.
Tiramisu to najbardziej znany włoski deser. Jego nazwę tłumaczy się jako „popraw mi nastrój”, co chyba mówi samo za siebie. Klasyczne tiramisu, składa się z warstwy biszkoptu – nasączonego bardzo mocną kawą espresso oraz likierem amaretto – i kremu z serka mascarpone.
My proponujemy ten deser w wersji owocowej – jest równie smaczny.

2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
25 dag serka mascarpone
250 ml śmietanki kremowej
25 dag owoców (do wyboru: malin, jagód, borówek amerykańskich)
2 paczki biszkoptów
pół szklanki mleka
kakao

CZYTAJ DALEJ

Świadectwo Edyty i Łukasza Golców: Bóg jest naszą tarczą

2024-07-14 20:20

[ TEMATY ]

świadectwo

Golec uOrkiestra

fot. Grzegorz Szpak/Festiwal Życia

Golec uOrkiestra już kiedyś występował jako zespół na Festiwalu Życia. Trzy lata temu muzycy zaśpiewali ze sceny „Do Kokotka wróć” i rzeczywiście wrócili, choć w bardzo nieoczywistej roli.

Rekordowa, niemal o połowę wyższa niż w rok temu frekwencja, biskup biegnący z młodzieżą w błocie czy pierwszy katolicki stand-up w wykonaniu księdza – tegoroczny Festiwal Życia w Kokotku zapadnie w pamięć z powodu wielu wyjątkowych momentów, ale przede wszystkim pozostawi tysiące młodych ludzi z ważnymi przemyśleniami na cały kolejny rok.

CZYTAJ DALEJ

Szkaplerza się trzymajmy! - Odpust Matki Bożej Szkaplerznej na Jasnej Górze

2024-07-16 14:44

[ TEMATY ]

Jasna Góra

szkaplerz

Karol Porwich/Niedziela

O szkaplerzu - prostym znaku naszej wiary i zawierzenia oraz miłości Maryi do nas przypominają dziś zgromadzeni na Jasnej Górze pielgrzymi w odpust ku czci Najśw. Maryi Panny z Góry Karmel. To największy lipcowy odpust w Sanktuarium, na który pieszo i rowerami dotarło ok. 3,5 tys. pątników.

- Ważne, by iść tu razem, kiedy kryzys, kiedy pęcherze, poczuć dłoń drugiego człowieka. To piękny czas, życzyłabym, by każdy tu przyszedł, by było nas jak najwięcej - opowiadała Emilia z Pielgrzymki Poznańskiej, która przyszła po raz drugi.

CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję