Reklama

Z zakonnej kuchni

Schab gotowany

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Schab jest bardzo kaloryczny – 10 dag mięsa to ok. 250 kalorii. Przyrządzony w postaci tradycyjnej, czyli smażonych kotletów, dostarcza podwojoną ilość kalorii. Wartości odżywcze to ok. 20 proc. białka, tłuszcze (w zmiennej ilości od 20 do 45 proc.), sporo soli mineralnych i witamin. Jest ciężko-strawny, dlatego nie powinny go jeść zbyt często dzieci, osoby z problemami żołądkowymi i w podeszłym wieku.

Schab to kulinarny rarytas, podawany głównie w postaci smażonej i pieczonej, rzadko jest jadany w postaci gotowanej. Wyjęty z niżej po danej marynaty, smakuje wyśmienicie ugotowany na parze z kalafiorem, w delikatnym sosie na maśle, z natką pietruszki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Składniki:

• 1 kg schabu bez kości

• zalewa: 1,5 l wody, cebula, 7 ziaren czarnego pieprzu, liść laurowy, 5 ząbków czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka czubrycy, 2 łyżki soli, pół łyżeczki cukru

Wykonanie:

Z podanych składników przygotować zalewę, zagotować i wystudzić. Schab umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, włożyć do zalewy. Gotować na wolnym ogniu przez 15 min, następnie odstawić na kilka godzin, po czym ponownie gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Podawać na ciepło z fasolą szparagową ugotowaną na parze. Na zimno – z sezonową surówką lub jako dodatek do pieczywa.

2014-10-14 15:51

Ocena: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rozdzielanie posiłków

Ktoś kiedyś stwierdził, że jesteśmy jak ciastko z dziurką w środku. Ciastko to nasze ciało, narządy, tkanki, komórki, a pusta przestrzeń to nasz przewód pokarmowy, przez który wszystko, co zjemy, strawimy i wydalimy na zewnątrz. Skąd więc mamy czerpać witaminy, minerały, białka, tłuszcze, węglowodany? Są one wchłaniane w jelitach. Stan naszych jelit wpływa na to, czy zjemy i nasz organizm nic z tego nie będzie miał, czy też zdrowe, dobrze dobrane pożywienie, odpowiednio przez nas przygotowane do wchłonięcia, będzie wykorzystane, aby nas odżywić i zregenerować. W jamie ustnej trawią się węglowodany, ale nie uda im się to, jeśli porządnie ich nie pogryziemy i nie spowodujemy, że enzymy trawienne będą się wydzielać. W żołądku przede wszystkim trawione są białka. Oczywiście, odpowiednio rozdrobnione. Istotne są połączenia produktów. Typowy schabowy z ziemniakami może bardzo długo pływać w soku żołądkowym, a następnie gnić w jelitach. Dzieje się tak, ponieważ połączenie posiłku białkowego, np. mięso, oraz węglowodanowego, np. ziemniaki, powoduje, że nawzajem hamują one proces trawienia. Białko, zanim przejdzie do jelit, trawi się ok. 4 godz., natomiast zjedzone ziemniaki, kasza lub makaron przecinają trawienie białek i w pełni niestrawione pożywienie zalega w żołądku i daje uczucie dyskomfortu, zgagi, a w dalszej kolejności mogą powstawać wrzody. Następnie treść musi opuścić żołądek, ponieważ zbliża się kolacja. Wtedy do pasażu jelit wejdzie niestrawiony pokarm, który gnije i uszkadza ich strukturę – rozszczelniając jelito. A przecież chcemy, aby jedzenie nam służyło, a nie powodowało choroby. Zwróćmy więc uwagę na sztukę jedzenia. Atmosferę, rozmowę z bliskimi, spokojną konsumpcję, jakość żywności, gryzienie, niełączenie niektórych produktów ze sobą, odpowiednie pory posiłków, przerwy na strawienie. To wiele składowych, jednak gdy wejdą w nawyk, polepszą nasze samopoczucie psychiczne i fizyczne.
CZYTAJ DALEJ

300 tys. zachorowań na grypę w styczniu. "W szpitalu dostawiają łóżka"

2025-02-05 14:04

[ TEMATY ]

szpital

zachorowania

grypa

GIS

łóżko

Adobe Stock

Bardzo dużo zachorowań na grypę w Polsce na początku roku

Bardzo dużo zachorowań na grypę w Polsce na początku roku

W styczniu lekarze zdiagnozowali ok. 300 tys. zachorowań na grypę - poinformował PAP Główny Inspektorat Sanitarny. Tylko w drugiej połowie miesiąca zachorowało 200 tys. osób, a od początku sezonu epidemicznego 2024/2025 - w związku z powikłaniami grypy - zmarło prawie tysiąc osób.

Informację o zgonach związanych z powikłaniami grypy GIS przekazał PAP na podstawie zgłoszeń lekarzy do centrum E-zdrowie od początku sezonu epidemicznego 2024/2025.
CZYTAJ DALEJ

Asteroida nazwana na cześć spowiednika św. Faustyny!

2025-02-05 14:35

[ TEMATY ]

św. Faustyna Kowalska

o. Józef Andrasz SJ

Pixabay.com

Międzynarodowa Unia Astronomiczna nadała dwóm nowym asteroidom nazwy, upamiętniające zasłużonych zakonników. Jednym z nich jest jezuita, o. Józef Andrasz, spowiednik św. siostry Faustyny, którego proces beatyfikacyjny rozpoczął się w archidiecezji krakowskiej 1 lutego.

Na łamach najnowszego wydania biuletynu Międzynarodowej Unii Astronomicznej poinformowano, że dwie nowe asteroidy otrzymały nazwy odpowiednio: jezuity o. Józefa Andrasza, spowiednika św. Faustyny Kowalskiej i Franciszka Marii Denzy, włoskiego barnabity, który był astronomem i meteorologiem.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję