Reklama

Ciasta i desery

Desery świata

Gruszkowa karpatka

W wakacje proponujemy Państwu podróż po cukierniach naszych bliższych i dalszych sąsiadów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Karpatka jest ciastem popularnym u naszych południowo-wschodnich sąsiadów, a jej nazwa pochodzi od specyficznego kształtu powierzchni ciasta, przypominającego góry Karpaty.

Składniki:

• 30 dag mąki pszennej
• 20 dag masła
• 5 jajek
• 3 białka
• sól
• 4 gruszki
• 2 torebki budyniu waniliowego z cukrem
• 3 szklanki mleka
• 10 dag cukru
• 3 goździki
• sok z połowy cytryny
• 3 łyżki cukru pudru
• woda
• tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy
• cukier puder do posypania

Wykonanie:

Zagotować litr wody z 10 dag cukru, goździkami i sokiem z cytryny. Gruszki obrać, podzielić na cząstki, usunąć gniazda nasienne, wrzucić do wrzącego syropu. Gotować 3 min, ostudzić, a następnie ostrożnie odsączyć. Budyń rozprowadzić w jednej szklance mleka, resztę mleka zagotować i przyrządzić budyń (powinien być gęsty). Zagotować półtorej szklanki wody z masłem i szczyptą soli. Stale mieszając, wsypywać powoli przesianą mąkę i wyrabiać energicznie do chwili, gdy powstanie szklista masa, odchodząca od brzegów naczynia. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i dodać jajka. Energicznie wyrobić ciasto, podzielić na dwie części i każdą z nich oddzielnie upiec w gorącym piekarniku (ok. 30 min w temp. 200°C) na złoty kolor. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać przesiany cukier puder. Jeden blat ciasta posmarować budyniem, ułożyć na nim gruszki i przykryć pianą z białek. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200oC) na 10 min – beza powinna nabrać złotego koloru. Po wyjęciu przykryć drugim blatem ciasta i oprószyć cukrem pudrem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2014-08-19 14:56

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Serniki na każdą okazję

Wielu z nas nie wyobraża sobie świętowania czy rodzinnego spotkania bez sernika. Pieczone czy na zimno – wszystkie rozpływają się w ustach.

SKŁADNIKI : *4 serki homogenizowane waniliowe (każdy o wadze 150 g) *3 jajka (osobno białka i żółtka) *100 g miękkiego masła *1/2 szklanki cukru pudru (może być również zwykły drobny cukier) *ekstrakt waniliowy *2,5 łyżki żelatyny *1 szklanka mleka
CZYTAJ DALEJ

Bp Damian Bryl do osadzonych: Pan Bóg jest zawsze blisko człowieka

2024-12-19 18:04

[ TEMATY ]

Diecezja Kaliska

Bp Damian Bryl

osadzeni

Diecezja kaliska

Bp Damian Bryl

Bp Damian Bryl

Biskup kaliski Damian Bryl odwiedził osadzonych w Areszcie Śledczym w Ostrowie Wielkopolskim, gdzie przemówił przez radiowęzeł i spotkał się z niektórymi z nich w celach oraz oddziale zewnętrznym w Kaliszu, gdzie w kaplicy pomodlił się i przełamał opłatkiem z przedstawicielami osadzonych. Obecnie w Areszcie Śledczym przebywa 331 osób, w tym 70 w Kaliszu.

Zwracając się do osadzonych przez radiowęzeł bp Damian Bryl podkreślał, że Pan Bóg przychodzi w małej stajence, wśród ludzi skromnych, aby pokazać, że chce być blisko człowieka. - Bóg przychodzi nie jako wielki król, potężny władca, tylko po prostu jak dziecko, żebyśmy się Go nie bali, żebyśmy chcieli się nacieszyć się Jego bliskością - podkreślał pasterz Kościoła kaliskiego.
CZYTAJ DALEJ

Kraków: Dwóch obcokrajowców zostało zatrzymanych w związku z obławą

2024-12-20 08:29

[ TEMATY ]

policja

PAP/Art Service

Dwóch obcokrajowców zostało zatrzymanych w związku z obławą za mężczyznami, którzy w trakcie policyjnej interwencji mieli skierować broń palną w stronę funkcjonariusza. Policja wyjaśnia ich udział w tym zdarzeniu – przekazała PAP rzecznik małopolskiej policji Katarzyna Cisło.

"Dwie osoby zostały zatrzymane do sprawy, to 24-letni obywatel Kazachstanu i 34-letni obywatel Ukrainy. Będziemy wyjaśniać ich udział w całej sprawie" - powiedziała Cisło. Policja na razie nie udziela szerszych informacji o zdarzeniu.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję