Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
5 dag suszonych grzybów
1 łyżka mąki
3 łyżki masła
1 cebula
100 ml słodkiej śmietany
przyprawy: sól, pieprz
* * *
Grzyby umyć, namoczyć na kilka godzin w pół litrze wody, następnie gotować w wodzie, w której się moczyły, ok. pół godz. Następnie wyjąć, pokroić w paski, wywar przecedzić przez gęste sito. Mięso natrzeć solą, pieprzem i oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać połowę masła i obsmażyć ze wszystkich stron polędwiczki, tak żeby się lekko zrumieniły. W rondlu rozpuścić resztę tłuszczu, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę, dodać mięso, grzyby z wywarem i dusić 20 min. na niewielkim ogniu. Wyjąć mięso, pokroić na plastry i ułożyć na półmisku. Do rondla wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem zalać mięso. Podawać z kluskami lub kopytkami.
Przepisy zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu