Składniki:
45 dag mąki
15 dag cukru
3 jajka
½ cytryny
½ pomarańczy
3 jajka
1 torebka cukru wanilinowego
1 do 2 łyżeczek proszku do pieczenia
25 dag łuskanych migdałów
Wykonanie:
Cytrynę i pomarańczę umyć, osuszyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć na kremową masę, dodając do niej skórkę i sok z owoców.
Mąkę - po wymieszaniu z proszkiem do pieczenia - delikatnie rozprowadzić w jajecznej masie. Całość zagnieść na miękkie ciasto, na koniec dodać migdały.
Z ciasta uformować wałki o średnicy ok. 3 cm, lekko spłaszczyć i ułożyć na blaszce posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 35 min, aż się ładnie zarumienią. Wyjąć z piekarnika i pokroić na jednocentymetrowe kromeczki, po czym piec jeszcze ok. 10 min.
Chrupiące sucharki można przechowywać przez długi czas w blaszanym pudełku.