Reklama

Z zakonnej kuchni

Chlebek

Któż nie lubi domowego chlebka z chrupiącą skórką? Niestety, jego wykonanie często nie jest łatwe. Siostry Józefitki z Częstochowy proponują chlebek, który nie wymaga wielkiej pracy, a jest bardzo smaczny. Warto spróbować!

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

1 kg mąki pszennej
1 łyżka ziaren czarnuszki lub pestek dyni
4 łyżki ziaren lnu
4 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki otrębów pszennych
4 szklanki ciepłej wody
1 i ¼ łyżki soli
1 i ¼ łyżki cukru
10 dag drożdży

Wykonanie:

W ciepłej wodzie rozrobić drożdże, dodać cukier, sól. Do mąki wlać rozczyn, dodać czarnuszkę lub dynię, otręby pszenne, nasiona lnu i słonecznika i zarobić ciasto o normalnej gęstości. Wyrabiać, aż będzie odstawać od ręki. Może chwilę postać, żeby urosło. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do dwóch podłużnych foremek (tzw. keksówek), wyłożonych papierem do pieczenia. Naciąć wierzch nożem, by nie pękało podczas rośnięcia. Następnie posmarować chleb wrzątkiem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200oC. Posmarować chleby jeszcze raz wrzątkiem, wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut. Po wyjęciu z pieca jeszcze raz posmarować wodą. Kroić dopiero po ostygnięciu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2013-02-25 14:46

Ocena: +2 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Muffinki marchewkowe

Popularne muffinki można zrobić z ciasta marchewkowego. Marchewka mięknie podczas pieczenia, dzięki czemu nadaje ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Polecamy marchewkowe muffinki zwłaszcza na długie zimowe wieczory.

• 2 średnie marchewki
CZYTAJ DALEJ

Konkursu o Wyszyńskim nie będzie. Kuratorium nie podało, dlaczego

2024-10-18 16:57

[ TEMATY ]

bł. kard. Stefan Wyszyński

mazowieckie kuratorium oświaty

konkurs odwołany

Instytut Prymasowski

Początki prymasostwa bł. kard. Stefana Wyszyńskiego

Początki prymasostwa bł. kard. Stefana Wyszyńskiego

Zdezorientowani rodzice i organizatorzy dopytują, co mają robić po wstrzymaniu konkursu o Kardynale Stefanie Wyszyńskim - Prymasie Tysiąclecia. To przedsięwzięcie z 18-letnią tradycją bez żadnego tłumaczenia zostało odwołane przez mazowiecką kurator oświaty. Okazuje się, że to nie jedyne takie przedsięwzięcie związane z dziedzictwem chrześcijańskim, które nie pasuje nowej urzędniczce. Wysłaliśmy zapytanie do kuratorium, jakie dlaczego odwołała tak ważną inicjatywę, zakorzenioną w mazowieckiej oświacie. Poniżej także zamieszczamy wywiad z Michaliną Jankowską, dyrektor Instytutu Prymasowskiego Stefana Kardynała Wyszyńskiego, organizatorem konkursu.

Łukasz Brodzik: Jakie są okoliczności odwołania przez kuratorium konkursu?
CZYTAJ DALEJ

Październikowy Wieczór Tumski [Zaproszenie]

2024-10-18 20:48

Materiały organizatorów

Odbędzie się 27 października o godz. 18.00 w kościele św. Krzyża na Ostrowie Tumskim. Idea wieczoru orbituje wokół nowo wydanej książki ks. dr. Aleksandra Radeckiego "Ars moriendi – ars vivendi. Podręcznik dobrej śmierci".

O tej niezwykłej pozycji, w pierwszej części Wieczoru opowie sam autor.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję