Ciasto:
50 dag mąki żytniej
25 dag mąki pszennej
250 ml miodu gryczanego
2 duże łyżki cukru
3 jajka
50 ml rumu
1 przyprawa do pierników
1 dag sody oczyszczonej
20 dag orzechów
skórka pomarańczowa
starta skórka z cytryny
przyprawy korzenne:
1 dag cynamonu
4 g imbiru
4 g goździków
1 g pieprzu białego
2 g kardamonu
2 g gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Na patelni uprażyć mąkę żytnią, aż lekko zżółknie. To samo zrobić z mąką pszenną. Miód i cukier podgrzać do lekkiego wrzenia i wystudzić. Do letniego miodu dodać 3 jajka, sodę oczyszczoną, przyprawę do pierników, szczyptę soli, wszystkie przyprawy korzenne, orzechy, drobno posiekaną skórkę pomarańczową i świeżo startą skórkę z cytryny. Na stolnicy zrobić z mąki kopczyk, a w nim zagłębienie i powoli wlać miód, starannie mieszając. Po godzinnym wyrabianiu ciasto wstawić do lodówki na 2-3 dni. Im dłużej ciasto leżakuje, tym jest lepsze. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać pierniki. Posmarować białkiem i ułożyć na blasze. Piec 10-15 min w piekarniku o temp. 180°C.
Pomóż w rozwoju naszego portalu