Siostra Klara poleca oryginalny tort z francuskiej kuchni, na który przepis przywiozła z Paryża, gdzie spędziła kilka lat. Można go również przygotować na przyjęcie pierwszokomunijne, dekorując bitą śmietaną i jasnymi winogronami.
Składniki:
Ciasto:
28 dag mąki, 21 dag masła, 14 dag zmielonych orzechów, 9 dag cukru pudru
Masa:
¾ l śmietany kremówki, 2 galaretki owocowe
Wykonanie:
Z podanych składników zarobić ciasto. Zostawić na 12 godz. w lodówce. Następnie podzielić na trzy części. Rozwałkować i upiec trzy okrągłe placki. Wykładać z formy delikatnie, aby się nie połamały (są dość twarde). Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę schłodzić w lodówce, następnie ubić na sztywno. Dodawać po 1 łyżce tężejącej galaretki i dokładnie ubijać. Placki przełożyć masą. Udekorować według uznania. Włożyć do lodówki na 24 godz.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu