S. Sabina Preuss ze Zgromadzenia Sióstr Franciszkanek Rodziny Maryi posługuje jako organistka i zakrystianka w sanktuarium św. Jacka w Legnicy. Oprócz słuchania dobrej muzyki lubi gotować dla swoich sióstr, zwłaszcza według przepisów św. Hildegardy z Bingen. Wykorzystuje mąkę orkiszową - a także jej pochodne - która staje się coraz bardziej popularna w Polsce ze względu na swoje wartości odżywcze i lecznicze.
Składniki:
gotowane mięso drobiowe, np. z rosołu, wątróbka drobiowa, ok. 5-8 sztuk, ugotowane warzywa: marchew, pietruszka, seler, fenkuł - koper włoski, cebula (jeżeli jest dobrze tolerowana), rozmoczony chleb orkiszowy: 3-4 kromki lub bułki orkiszowe, 3-4 jajka
Wykonanie:
Mięso oraz ugotowaną wątróbkę zmielić z warzywami i rozmoczonym pieczywem, połączyć z jajkami i dodać przyprawy do smaku: sól, pieprz, lubczyk, macierzankę, vegetę, hyzop, imbir, galgant i bertram (przyprawy św. Hildegardy), gałkę muszkatołową. Wszystko razem wymieszać. Przygotowany pasztet włożyć do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych tartą bułką. Na wierzch położyć kawałki masła. Piec w temp. 190°C ok. 2 godz.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu