Reklama

Z naszej kuchni

Kabaczek

Jest niezwykle cennym surowcem kulinarnym o delikatnym smaku, zawiera spore ilości prowitaminy A i niewiele kalorii, czyli jest to wymarzona jarzyna dla osób z nadwagą lub tych, którzy bardzo dbają o figurę.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kabaczek w sosie koperkowym

(Przepis na 4 porcje)

1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 szklanka pełnego mleka, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 2 kopiaste łyżki siekanego koperku (może być mrożony), sól i pieprz, 1 duży kabaczek, tłuszcz i tarta bułka do formy.

Obrany kabaczek dzielimy na 4 części, usuwamy miąższ oraz pestki, każdą część dzielimy na połowę, obgotowujemy przez 3 min (nie dłużej) w lekko osolonej wodzie, wyjmujemy cedzakową łyżką na sito - odstawiamy do odsączenia.
Sos: Masło zasmażamy z mąką, uważając, by się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny, zasmażkę rozprowadzamy zimnym mlekiem, zagotowujemy - cały czas mieszając, by nie było grudek. Puszysty, gęsty sos zestawiamy z ognia, lekko doprawiamy do smaku, łączymy ze spienioną śmietaną i dodajemy koperek.
W naczyniu do zapiekania, wysmarowanym tłuszczem i oprószonym tartą bułką, układamy porcje ugotowanego kabaczka, zalewamy gorącym sosem i wstawiamy na 10 min do wygrzanego do 2000 C piekarnika. Potrawa nie powinna się zrumienić.
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i białym mięsem lub z jajkami w koszulkach i ziemniakami purée. Kabaczek wyśmienicie smakuje z dodatkiem chrupiących krokietów z kaszy lub z cienkimi, chrupiącymi frytkami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kabaczek faszerowany

(Przepis na 2 porcje)

1 dorodny kabaczek.
Farsz: 20 dag mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego), 1 jajko, 1/2 szklanki tartej bułki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki keczupu, sól, pieprz, mielona słodka papryka, 1/2 szklanki śmietany, 1/2 szklanki utartego żółtego sera, tłuszcz do wysmarowania formy, zielenina.

Obrany ze skórki kabaczek kroimy wzdłuż, ostrą łyżeczką usuwamy miąższ i pestki, kładziemy do naczynia z wrzącą, lekko osoloną wodą na 3-4 min. Wyjmujemy cedzakową łyżką, lekko oprószamy solą i pieprzem - odstawiamy w chłodne miejsce.
Farsz: W mleku moczymy tartą bułkę. Posiekaną cebulę i czosnek lekko zasmażamy - składniki powinny się tylko zeszklić. Do mięsa dodajemy spulchnioną tartą bułkę, cebulę, keczup, jajko, przyprawy - wyrabiamy na jednolitą masę i farszem napełniamy „z czubem” przygotowane części kabaczka.
Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem, układamy kabaczki, lekko kropimy po wierzchu tłuszczem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 1800 C. Po 15-20 min (czas zapiekania zależy od wielkości kabaczka) polewamy porcje lekko spienioną śmietaną połączoną z utartym żółtym serem i raz jeszcze wstawiamy do piekarnika na 10-12 min.
Podajemy, gdy ser lekko się zrumieni, z ziemniakami purée lub chrupiącymi frytkami i zieloną sałatą.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kapucyn o imieniu Pio

[ TEMATY ]

O. Pio

Archiwum "Głosu Ojca Pio"

Stygmatyk z Pietrelciny znany jest powszechnie jako charyzmatyczny spowiednik i wybitny kierownik duchowy. Na sprawowane przez niego Msze święte przybywały tłumy. Był także zakonnikiem, bratem mniejszym kapucynem. Czym charakteryzowało się jego podejście do zakonu, w którym wzrastał duchowo, cierpiał i umarł szczęśliwy?

Francesco (Franciszek) Forgione – przyszły Ojciec Pio – dzięki danym mu od Boga duchowym wizjom, jeszcze przed wstąpieniem do zakonu zrozumiał, że jego życie będzie walką, duchową walką z wrogiem zbawienia i nieprzyjacielem człowieka – diabłem. Jednakże w kampanii tej zajął miejsce po stronie Zwycięzcy, a poprzez mistyczne widzenia poznał także, że zawsze może liczyć na Boże wsparcie, które wyprowadzi go z każdej trudności.

CZYTAJ DALEJ

Watykan/ Autorzy książki o rodzinie Ulmów odznaczeni polskim Złotym Krzyżem Zasługi

2024-05-02 20:31

[ TEMATY ]

książka

ks. Paweł Rytel‑Andrianik

rodzina Ulmów

złoty Krzyż Zasługi

Episkopat.news

Ks. Paweł Rytel-Andrianik

Ks. Paweł Rytel-Andrianik

Autorzy książki o błogosławionej rodzinie Ulmów "Zabili także dzieci": watykanistka włoskiej agencji prasowej Ansa Manuela Tulli i szef polskiej redakcji watykańskich mediów Vatican News ks. Paweł Rytel-Andrianik zostali w czwartek odznaczeni Złotym Krzyżem Zasługi, przyznanym przez prezydenta RP Andrzeja Dudę.

Ceremonia wręczenia odznaczeń odbyła się w ambasadzie RP przy Stolicy Apostolskiej, a Krzyże Zasługi wręczył ambasador Adam Kwiatkowski.

CZYTAJ DALEJ

Matko Serdeczna, módl się za nami...

2024-05-02 20:37

[ TEMATY ]

Rozważania majowe

Wołam Twoje Imię, Matko…

Karol Porwich/Niedziela

Zasłuchani w „Polską litanię” ks. Jana Twardowskiego zatrzymamy się w stolicy diecezji sandomierskiej ze świadomością, że na jej terenie jest jeszcze kilka innych sanktuariów maryjnych.

Rozważanie 3

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję