Reklama

Z naszej kuchni

Na upalne, duszne dni

Słoneczne, gorące lato nie zachęca do jedzenia potraw tłustych, ciężkostrawnych, wysokokalorycznych. O tej porze roku powinny gościć na naszych stołach lekkie, raczej bezmięsne dania, a gasić pragnienie domowe - przygotowane według staropolskich przepisów - zdrowe i bardzo smaczne napoje.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kalarepa w koperkowym sosie

(Przepis na 4 porcje)

6 młodych, dorodnych kalarep, sól, cukier, 1 łyżeczka masła, 1/2 łyżeczki przyprawy typu jarzynka.
Sos: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki,1/2 szklanki śmietany, 2 kopiaste łyżki siekanego koperku (piórka).

Obrane, pokrojone w kostkę kalarepy wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem soli, cukru, przyprawy i masła - gotujemy ok. 20 min, od czasu do czasu wstrząsając naczyniem.
Sos: Na rozgrzanym maśle podsmażamy mąkę, uważając, by się nie zrumieniła, tylko straciła smak surowizny. Zasmażkę rozprowadzamy wywarem spod kalarepy. Gdy sos się zagotuje i nabierze odpowiedniej konsystencji, łączymy z odsączoną kalarepą, dodajemy koperek i śmietanę (gdy trzeba - lekko doprawiamy), trzymamy potrawę na niewielkim ogniu przez ok. 2 min.
Tak przygotowaną kalarepę podajemy do ryżu ugotowanego na sypko oraz jako jarzynkę do ugotowanych białych mięs; jest także doskonałym dodatkiem do pieczonego białego drobiu. Najsmaczniejsza - z młodymi ziemniakami obficie posypanymi świeżym koperkiem i sałatą z sosem jogurtowym.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kwas miodowy

(Przepis na ok. 6 litrów napoju)

1/2 kg aromatycznego miodu (lipowy, akacjowy), 10 dag świeżych drożdży, 10 dag rodzynków, 2 duże cytryny, 2 goździki, kawałek kory cynamonowej, 6 litrów dobrej wody (stołowa, źródlana lub oligoceńska).

Do łyżki ciepłej wody dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy, dodajemy łyżkę płynnego miodu, ucieramy, odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Miód dajemy do dużego naczynia, zagotowujemy, przy pomocy łyżki cedzakowej zdejmujemy pianę, dodajemy goździki, cynamon i całą wodę. Całość zagotowujemy, ponownie usuwamy powstałą pianę i odstawiamy do wychłodzenia.
Letni płyn przelewamy do kamiennego garnka, dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszamy, przykrywamy ściereczką i na całą dobę odstawiamy w ciepłe miejsce. Ze sfermentowanego płynu usuwamy pianę, dodajemy sok wyciśnięty z cytryn, mieszamy. Do dokładnie wymytych, suchych butelek ze szczelnym zamknięciem wrzucamy po kilka rodzynków, nalewamy kwas do 7/8 wysokości butelki, szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce. Kwas jest doskonały już po 2 dniach. Podajemy dobrze wychłodzony, ale nie wymrożony w lodówce.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zapowiedź - #PodcastUmajony na naszym portalu już od 1 maja!

2024-04-28 07:35

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

#JezusowaKardiologia

Mat.prasowy

Zapraszamy na codzienne refleksje maryjne przygotowane dla naszego portalu na maj 2024 r. przez ks. Tomasza Podlewskiego.

Startujemy 1 maja 2024 roku, zaraz po północy. Do usłyszenia!

CZYTAJ DALEJ

Uroczystość poświęcenia kamienia węgielnego pod kościół św. Jana Pawła II w Villaricca

2024-05-01 15:49

[ TEMATY ]

Włochy

św. Jan Paweł II

Portret Jana Pawła II (aut. Zbigniew Kotyłło), fot. wikimedia / CC BY-SA 3.0

We Włoszech powstaje nowy kościół dedykowany św. Janowi Pawłowi II i kompleks parafialny pod wezwaniem polskiego Papieża. We wtorek 30 kwietnia w Villaricca w diecezji Neapolu poświęcono i położono kamień węgielny pod nową świątynię.

W skład nowego kompleksu parafialnego wejdą: sala liturgiczna, kaplica, muzeum poświęcone św. Janowi Pawłowi II, plac kościelny, sale katechetyczne, a także amfiteatr na świeżym powietrzu, sala wielofunkcyjna (teatr), place zabaw, tereny zielone i miejsca parkingowe, służące również miejscowej szkole. Inicjatywa jest swoistym wotum wdzięczności emerytowanego metropolity Neapolu kard. Crescenzio Sepe, wieloletniego współpracownika św. Jana Pawła II.

CZYTAJ DALEJ

Od babci do mamy

2024-05-01 18:12

Wiktor Cyran


CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję