Reklama

Z naszej kuchni

Na obiad i na ciepłą kolację

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kotlety drobiowe

wg cioci Godziszewskiej

(Przepis na 4 porcje)

2 filety z kurczaka (waga mięsa po odrzuceniu skóry - 40-45 dag), sól, pieprz, 2 żółtka, sok i skórka otarta z całej cytryny, mąka do panierowania, tłuszcz do smażenia (oliwa i masło - pół na pół), 1 szklanka żurawin (mogą być mrożone), 1/2 szklanki esencjonalnego soku z jabłek.

Usiekane ostrym nożem lub tasakiem (ważne) mięso kropimy sokiem z cytryny, dodajemy żółtka, przyprawy, całość wyrabiamy. Dzielimy na 4 równe części, formujemy zgrabne kotlety - odstawiamy w chłodne miejsce na 10 min. Oprószone mąką kotlety smażymy na bardzo gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron - powinny być dokładnie „przesmażone” do wewnątrz. Przekładamy na wygrzany półmisek, trzymamy w ciepłym miejscu pod przykryciem.
Do tłuszczu, w którym smażyły się kotlety, dajemy przebrane żurawiny, podlewamy 2 szklankami wody, lekko razem prażymy, rozprowadzając przy pomocy drewnianej łyżki cały pozostały ze smażenia tłuszcz. Powstały sos przecieramy przez sito, łączymy z esencjonalnym sokiem jabłkowym, całość - gdy trzeba - lekko doprawiamy do smaku, zagotowujemy.
Do gorącego sosu przekładamy kotlety, całość trzymamy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 3-5 min, od czasu do czasu lekko potrząsając rondlem, by połączyły się smaki.0
Kotlety podajemy z grubym, domowej roboty makaronem lub kładzionymi kluseczkami i owocową sałatką polaną spienionym sosem jogurtowym.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Napój ze świeżych truskawek

(Przepis na 1 litr napoju)

3 szklanki przebranych, umytych owoców, 3 szklanki przegotowanej wody, sok z cytryny, 4 łyżki cukru pudru.

Przygotowane owoce zasypujemy cukrem pudrem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę. Wodę zagotowujemy z kawałkiem bardzo cienko ściętej skórki z cytryny, odstawiamy do przechłodzenia.
Zmacerowane z cukrem truskawki przecieramy przez perlonowe sito, przepłukujemy przegotowaną wodą tak dokładnie, by na sicie pozostały wyłącznie pestki, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Gdy trzeba - całość dosładzamy płynnym miodem.
Napój podajemy w wysokich szklankach. Najsmaczniejszy jest zimny, sączony przez słomkę.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Matko Ostrobramska, módl się za nami...

2024-05-22 20:50

[ TEMATY ]

Rozważania majowe

Wołam Twoje Imię, Matko…

Adobe Stock

W 1626 r. tuż przy Ostrej Bramie osiedlili się karmelici bosi, otaczając obraz szczególną czcią. Wybudowali klasztor i kościół p.w. św. Teresy z Avila. Następnie zbudowali kaplicę nad Ostrą Bramą i tam umieścili obraz, nad którym władze miasta zleciły im opiekę.

Rozważanie 23

CZYTAJ DALEJ

Istotą kapłaństwa jest składanie ofiary

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii Mk 14, 22-25.

Czwartek, 23 maja. Święto Jezusa Chrystusa Najwyższego i Wiecznego Kapłana

CZYTAJ DALEJ

Piotrków Trybunalski: zaproszenie na Koncert Chwały

2024-05-23 16:00

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Archiwum prywatne

Rektor Kościoła Akademickiego Panien Dominikanek w Piotrkowie Trybunalskim oraz Zespół Muzyczny SYJON zapraszają na Koncert Chwały.

CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję